Anita Suijkerbuijk

Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen!

In 2019 ontwierp ik dit loopbaanprogramma. Want vind dat als mensen de stap nemen om echt serieus met hun loopbaan aan de slag te gaan, ze het beste verdienen om ze daarmee op weg te helpen. Vier uur coaching is heel mooi en waardevol. En het wordt nog waardevoller als je de gesprekken kunt voorbereiden aan de hand van een werkboek en video's vol vragen en opdrachten die je meteen aan het denken zetten!


Mijn collega's bij 2C&More hebben het programma omarmd. Daarom zie je mij in de video's, maar wordt je misschien door iemand anders gecoacht. Dat is de reden dat ik met hier graag wat uitgebreider aan je voorstel, zodat je weet wie er in de video's iedere week tegen je praat.

Anita Suijkerbuijk

Mijn verhaal

Als kind was ik al een regelaar. Zonder dat ik op de voorgrond stond, zorgde ik ervoor dat dingen in mijn klas en op de sportvereniging werden georganiseerd en ook daadwerkelijk werden gedaan. Het was dan ook niet echt verrassend dat ik al op mijn 16e mijn eerste leidinggevende rol kreeg als weekend-hoofdcaissière in de plaatselijke supermarkt. Mijn interesse in management en leiderschap is in die periode ontstaan. En zo besloot ik op mijn 17e om bedrijfskunde te gaan studeren en geen geneeskunde, wat tot dan toe mijn droom was geweest. Dat was nogal een switch. Daar zat ik dan met mijn bèta-vakkenpakket, zonder economie. Ach, de gemakkelijkste weg heb ik nooit willen lopen. Wel de meest uitdagende. En al vind ik de geneeskunde nog altijd erg boeiend, ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze, omdat ik weet dat de organisatiekant bij mij past.

Dat ik na mijn studie als bedrijfskundige in de financiële wereld terecht kwam was toeval. Er jarenlang blijven werken was een bewuste keuze, zodat ik bankieren op mijn manier ‘smoel’ kon geven. Toen ik op mijn 29e aan de slag ging in mijn eerste directiefunctie, kon ik in de praktijk gaan brengen waarin ik geloof: dat een goede leider anderen ruimte geeft om zich te ontwikkelen en ze faciliteert om het beste uit zichzelf te kunnen halen. Een echte leider in staat is om een team te smeden waarin ieders kwaliteiten optimaal tot hun recht komen en laat zien dat er waardering is voor de verschillen. Dit zijn mijn ingrediënten voor het bouwen van een topteam.


Mijn leerschool

Op een gegeven moment was het tijd voor een stap uit mijn comfort zone en werd ik (interim-) directeur/bestuurder bij een andere bank. Ik was onderdeel van diverse directieteams en leerde om te gaan met de verschillende belangen die je als bestuurder hebt te dienen. Klanten, medewerkers, Raad van Commissarissen, collega’s van het hoofdkantoor, allemaal mensen die vanuit hun eigen perspectief het beste voorhadden met de bank. Ik heb in die tijd aan den lijve ondervonden dat naarmate de druk toeneemt, de persoonlijke belangen verschuiven en dat daarmee het gedrag van mensen verandert. De financiële crisis was inmiddels in volle hevigheid losgebarsten en daar waar we in het ene directieteam heel intensief de verbinding met elkaar zochten, gingen in een ander directieteam de luiken bij iedereen dicht. Mensen kwamen in de overlevingsmodus te staan.

Onderdeel zijn van die teams met verschillende persoonlijkheden was boeiend en op sommige momenten zwaar. Ik wilde zo graag dat het zou werken tussen ons en toch is dit op enig moment niet gelukt. Daar waar het moeilijk was, moest de pijn op tafel. Ook mijn pijn, frustratie en onvermogen. En wij waren zelf niet bij machte om het proces dat hiervoor nodig was te regisseren, we hadden hulp nodig. Ik heb in die jaren gemerkt dat de begeleiding van een team door een goede coach een wereld van verschil kan maken in er samen echt voor gaan, of afscheid nemen van elkaar. Toen bleek dat deze coach ons niet zou helpen om de diepere laag te raken en de sfeer steeds beroerder werd, heb ik ervoor gekozen om een nieuwe weg in te slaan. Ik had iets anders te doen met al mijn kennis en ervaring.


Tijd voor verandering

Vanuit mijn fascinatie voor groepsdynamica ben ik diverse coachopleidingen gaan volgen. Ik weet wat er nodig is om patronen die een team of individu gevangenhouden, te doorbreken. Ik heb ze ervaren als teamlid en als leidinggevende. En ik weet hoe frustrerend het kan zijn als je niet weet hoe je de negatieve spiraal kunt doorbreken. Ook weet ik dat, zelfs met de beste intenties, een team bijna nooit zelf in staat is om het tij te keren.

Weer lucht en ruimte brengen in teams zodat mensen echt met elkaar gaan samenwerken, dat is mijn missie. De manier waarop ik dat doe is liefdevol confronterend. Want de coaches die het mij in het verleden ‘lastig maakten’, hebben mij uiteindelijk het meest over mezelf laten leren en het team waarin ik zat echt verder gebracht. Dat betekent dat ik vragen stel en daarnaast ook mijn ervaringen deel. Ik heb immers ruim 18 jaar leiderschapservaring, die kennis en ervaring mag je gebruiken.


Waarom ook loopbaancoaching?

Loopbaancoaching stelt mij in staat om intensief te kunnen ervaren wat er op de Nederlandse werkvloeren gebeurt. Naast dat ik geniet van de ontwikkeling die iedere coachee zonder uitzondering maakt, geeft het mij ontzettende veel input over al het potentieel dat nu nog blijft liggen in de arbeidsmarkt. En met die kennis kan ik de managers en directeuren verder op weg helpen in de ontwikkeling van hun organisatie. Zonder daarbij ooit de vertrouwelijkheid van de coachee in het geding te brengen uiteraard. Want de Ethische Code als coach staat altijd voorop.

Wat je over mij moet weten

Ik ben direct, geduldig (helaas niet altijd met mezelf), ik stel mijn oordeel uit, maar vertel wel hoe ik tegen zaken aankijk en ik kan daarin behoorlijk confronterend zijn. Dat is niet altijd leuk, het brengt anderen wel verder. Ik ben een denker, doener en voeler tegelijk. Ik wil alles graag snappen en anderzijds is het oké dat niet overal een verklaring voor is. En ik richt mijn aandacht op wat er wel kan, want “gaat niet bestaat niet” en als het niet gaat zoals het moet, dan moet het zoals het gaat.

Ik geniet van teamwork, best logisch als je teamcoach bent. Ik heb daarom ook zelf fijne mensen om me heen verzameld, dankzij wie ik mezelf zakelijk en persoonlijk kan blijven ontwikkelen. Mijn motto is niet voor niets: “Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen”.

Wat je ook nog van mij mag weten, is dat ik 

  • graag tijd doorbreng met familie en vrienden;
  • vrijwilliger ben bij het G-Golf en dat ik enorm dankbaar ben dat ik een bijdrage mag leveren aan het geluk van mensen met een beperking;
  • zelf ook golf en van mezelf regelmatig naar de sportschool moet en dus ga;
  • een paar keer per week een stukje hardloop met mijn buurvrouw en mijn loopmaatjes en dat zij de reden zijn dat ik dit al jaren volhoud;
  • houd van voetbal en graag naar bijna alle sporten op tv kijk;
  • blij word van mijn neefjes en nichtje om me heen, vogels en vlinders in de tuin, de geur van vers gemaaid gras, een kopje koffie in de ochtend, de seizoenen, de voorjaarszon in mijn gezicht, een goed glas wijn en eerlijke chocola;
  • verliefd ben op Danny en Zuid-Afrika.

Wat anderen over mij zeggen

Anita is een coach die je echt tot nadenken zet. Door haar scherpe vraagstelling word je gedwongen tot meer diepgang. Soms zeer confronterend maar wel de basis voor persoonlijke groei. Dat heb ik mogen ervaren. Dank hiervoor Anita!
Els Koppenaal-

Manager Rabobank

Al twee keer heb ik met Anita mogen samenwerken. Ik heb haar leren kennen als iemand die het mensgerichte en het zakelijke perfect kan combineren. Ze kan mensen aan zich binden en stelt het teambelang voorop. Ze betrekt het team bij de te halen doelstellingen, waardoor de gedragenheid groot is. Door haar oprechte interesse in de mens tegen over haar, geeft ze het gevoel dat ze er op dat moment alleen voor die persoon is, in het hier en nu. Voor een coach een perfecte eigenschap! Als leidinggevende is Anita iemand die het beste uit je naar boven weet te halen. Onder andere door te waarderen wat goed gaat. Hierdoor creëert ze zelfsturing. Zowel in het team als in de individuele coaching.

Marion Louwen-  

Interim manager Rabobank

Wat me, los van de verkregen inzichten, het meest is bijgebleven is dat ik me erg op mijn gemak voelde, een duidelijke oprechte interesse voelde en dat Anita het serieus nam zonder het te zwaar te maken. Ook voelde ik geen onnodige druk of push, zonder dat het hiermee te vrijblijvend werd. Anita is oprecht geïnteresseerd, stelt me op mijn gemak, zorgt voor een prettige sfeer, is betrokken, heeft goede oefeningen en bereidt zich goed voor. Dit gaf me het gevoel dat ze begaan is en me als een coachee zag en niet als cliënt.
Martijn- coachee

Wil jij weer iedere dag fluitend aan het werk?

En denk je dat ik de coach ben die jou kan helpen om de regisseur van je eigen loopbaan te worden?

Laten we dan kennismaken!

arrow_drop_up arrow_drop_down